• Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact
Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

  • Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact

Sleutelen aan je loopstijl: de voors en tegens

Door Mariska van Sprundel Posted on november 12, 2020januari 29, 2021 0 reacties 2 min leestijd 28 views

Je staat bij het bankje in het park te wachten op je loopmaatje voor een duo-training. Hardloper na hardloper drentelt voorbij. Dan zie je haar in de verte. Die karakteristieke loopstijl met enorme passen en fikse haklanding herken je uit duizenden. Laat je vallen dat ze misschien beter haar pasfrequentie iets kan verhogen? Maar waarom eigenlijk? Ze loopt als een raket en heeft bijna nooit blessures.

Moet je de manier waarop iemand hardloopt eigenlijk wel proberen te veranderen?

Het is één van de meest bediscussieerde vragen in de loopwereld, zoals de Britse fysiotherapeut Tom Goom aankaart op RunningPhysio. Op deze website deelt hij zijn visie op blessurepreventie en daar betrekt hij altijd de wetenschappelijke literatuur bij. My kind of man.

In dit filmpje laat Tom zijn licht schijnen op de techniekkwestie:

Zijn bespreking heb ik hieronder kort samengevat.

Argumenten om niet te sleutelen aan loopstijl: 

  1. Hardlopers kiezen automatisch de stijl die het best bij hun lichaam past
  2. Door anders te lopen kan je de belasting op het ene deel van je been verminderen, maar die belasting duikt vaak op een andere plek weer op. Je verschuift het probleem, bijvoorbeeld van knie naar kuit.
  3. Er is beperkt bewijs dat techniekaanpassing geblesseerde lopers echt helpt

Argumenten die pleiten vóór techniektraining:

  1. Anders gaan lopen kan de belasting op bepaalde weefsels verminderen
  2. Subtiele veranderingen, zoals een iets hogere pasfrequentie, zijn makkelijk toe te passen en kunnen een verschil maken, voor zowel pijntjes als energiezuinigheid 
  3. Wil je veranderen hoe iemand loopt, dan helpt het om instructies te geven tijdens het lopen. Met alleen krachtoefeningen verander je niks aan loopstijl.

Mijn eigen loopstijl heeft de afgelopen jaren een aardige transformatie ondergaan. Een leger aan fysiotherapeuten heeft er gezamenlijk voor gezorgd dat ik van een hak- naar voorvoetlanding switchte, nu meer stappen zet per minuut, en mijn hak hoger opzwaai naar achteren. En o ja, mijn catwalkloopje (waarbij je de ene voet voor de ander zet op een denkbeeldige rechte lijn) ging eraan. 

Ik ben geneigd te zeggen dat een subtiele verandering, zoals de pasfrequentie iets opvoeren, inderdaad kan helpen. In elk geval ben ik er minder springerig door gaan lopen. Wel zo zuinig. 

Delen

belastingblessuresloopstijllooptechniek
Mariska van Sprundel
Mijn naam is Mariska van Sprundel. Ik ben wetenschapsjournalist met een achtergrond in de biomedische wetenschap. In 2018 verscheen mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen en eind 2020 verschijnt Missie marathon. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ik loop zelf ook weleens een rondje, of twee.
Sleutelen aan je loopstijl: de voors en tegens

vorige

Waarom zou je intervallen?
Sleutelen aan je loopstijl: de voors en tegens

volgende

Aangepast aan hardlopen

Reageer Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nog geen reacties.

Mariska van Sprundel

photo

Welkom op mijn pagina Rationele Renner. Voor hardlopers met een onstilbare honger naar loopverhalen. Vaak wetenschappelijk. Altijd informatief en inspirerend.

Meer over dit blog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Volg me op Instagram

Je wekelijkse afstand nooit met meer dan 10% verhogen: het is een veelgehoorde regel in de hardloopwereld. Is dat een goeie aanpak?
Zal je net zien: is het deze week stralend weer, heeft de trainer een herstelweekje ingelast en de trainingen ingekort 🤷‍♀️. #firstworldproblems
14 km door de Katwijkse duinen met @lianne_stevens op een stralende zondag ☀️. Feestje! 🎉
Waarom word je langzamer als je ouder wordt? 👵
Deze week 62 kilometers door de sneeuw gemaakt 🏃‍♀️. Viel me alles mee! Maar nu mag het weer gaan dooien 🌄😇. Wat jullie?
Ploegen! Vooral dat windje doet het hem hè? 🥶

Volg me op Twitter

Mijn tweets

Tags

adaptatie Afweersysteem barefoot running belasting blessures bmi boeken cognitie compressiekousen conditie corona CrossFit drinken duurlopen evolutie genen gezondheid hardlooprace hartslag hersenen herstel HIIT horloge Interval kou krachttraining leeftijd loopeconomie loopstijl marathon mentaliteit mitochondriën prestatie prestaties Schoenen shin splints snelheid spieren technologie training ultramarathon VO2-max Voeding wedstrijd zevenheuvelenloop
  • Boeken
  • Over mij
  • Contact
  • Privacybeleid
Copyrights © 2018 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.