Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mariska van Sprundel

Hardlopen en wetenschap

Er zijn twee dingen in mijn leven waar ik me vrijwel onafgebroken mee bezighoud. Die twee zijn hardlopen en wetenschap. Met hardlopen begon ik rond mijn twintigste, omdat ik vond dat mijn conditie een boost nodig had. De eerste jaren liep ik op eigen houtje twee a drie keer per week, meestal vergezeld door een vriendin. Toen ik de smaak serieus te pakken kreeg, haakten de vriendinnen af. Gelukkig vond ik in 2013 een groep loopmaatjes bij atletiekvereniging Phoenix in Utrecht, met wie ik elke week train op de baan en in het bos. Sinds kort sta ik ook op de baan als trainer. Verder kom ik graag in de sportschool voor een lesje body balance, bodypump, pilates of spinning (vooral als het regent).

Dan wetenschap. Ik studeerde biologie en biomedische wetenschappen toen ik erachter kwam dat wetenschap bedrijven niks voor mij was. Wat me wel bleek te liggen, is de ontwikkelingen bijhouden om erover te schrijven. Dat doe ik nu als freelance wetenschapsjournalist, onder andere voor Trouw, KIJK, Runner’s World en NEMO Kennislink. Mijn artikelen gaan geregeld over serieuze zaken zoals hartfalen, diabetes en darmkanker. Maar bijvoorbeeld ook over mannelijke brulapen die investeren in óf een verleidelijke stem óf grote ballen omdat je niet alles kan hebben als het op voortplanting aankomt.

Over Rationele Renner

Combineer wetenschapsjournalistiek met hardlopen en wat je krijgt is Rationele Renner, een blog over de wetenschap achter hardlopen. Mijn blogs zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wat hardlopen met een mensenlijf doet. Van brein tot teen. Hier deel ik de nieuwste inzichten uit de sportwetenschap in combinatie met mijn eigen loopervaringen en belevenissen. In 2018 verschijnt bovendien mijn eerste boek Alles wat je wilt weten over hardlopen, met hetzelfde thema. Aan inspiratie geen gebrek: er verschijnen aan de lopende band nieuwe onderzoeksresultaten op het terrein van blessures, sportvoeding, gezondheid en prestaties. Verder zijn er stapels fabels die staan te springen om van de feiten gescheiden te worden. In de hardloopwereld circuleren allerlei populaire theorieën. Wat is nou écht beter: de nieuwste schoenen of blootsvoets hollen? En ga je van bietensap echt harder lopen? Je leest het op Rationele Renner.

Vaardigheden

 

 

Snelheid

Uithoudingvermogen

Kracht

 

Souplesse

Doorzettingsvermogen

Coördinatie