Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoeveel sneller kan de mens nog worden?

By Posted on 0 No tags 0

Vanavond moet Dafne Schippers als ‘s werelds snelste vrouw weer gaan knallen. Hoeveel snelste vrouwen komen er nog na haar? Hoeveel sneller kan de mens nog worden? Voor dagblad Trouw schreef ik vorig jaar een verhaal over de kinderen die in 2000 werden geboren. Zij zullen ruim vier jaar langer leven dan hun ouders, en hun kinderen en kleinkinderen worden nóg ouder. Of we ook nog steeds sneller worden? Dat lees je hieronder!

Almaar sneller?

In 2009 zette Usain Bolt een nieuw record als snelste mens: hij volbracht de 100 meter sprint in 9,58 seconden. De tien snelste tijden ooit zijn stuk voor stuk gelopen in de laatste twintig jaar, door de ouders van de millenniumkinderen zou je kunnen zeggen. Wereldrecords worden blijkbaar nog steeds verbeterd. Gaan de kinderen die in 2000 ter wereld kwamen Bolt nog van zijn troon stoten? En zijn hun kinderen straks ook weer sneller? Volgens wetenschappers zijn de topatleten van nu qua uithoudingsvermogen nauwelijks beter dan vroeger.

Zo’n 70 procent van het prestatievermogen ligt vast in de genen. De rest is training. “Fysieke grenzen komen dichterbij, maar we zijn er nog niet”, zegt bewegingswetenschapper en voormalig schaatsster en wielrenster Marije Elferink-Gemser. “Bij mensen met ogenschijnlijk vergelijkbaar DNA zien we toch verschillen in prestatieontwikkeling. We moeten slimmer worden in trainingsmethoden. Niet door meer, maar door doelgerichter te trainen.” Hoeveel rek er nog is, hangt ook af van de tak van sport. Bij een relatief nieuwe sport is het makkelijker records breken dan bij atletiek, dat al een paar duizend jaar op topniveau wordt beoefend. En dan is er natuurlijk nog de rol van betere voeding en geavanceerdere technologie.

Records zullen altijd verbroken worden, is ook Honoré Hoedt, oud-bondscoach bij de Atletiekunie, van mening. Het is alleen wachten op een genetisch uniek mens, een Dafne Schippers. “Die zullen over twintig of dertig jaar ook nog geboren worden.”

Bovenstaand stuk verscheen 4 december 2015 in de kerstbijlage Generatie 2000 van Trouw. Het volledige artikel lezen? Dat kan hier.

Afbeelding: Wikimedia Commons/Erik van Leeuwen

0

No Comments Yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.