• Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact
Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

  • Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact

Hardlopen op megadikke zolen: minder blessures?

Door Mariska van Sprundel Posted on augustus 14, 2020 3 reacties 3 min leestijd 198 views

Sinds een jaar of tien zijn fabrikanten weer méér materiaal gaan toevoegen aan de zolen van hun hardloopschoenen, met het idee om de klap tussen voet en ondergrond beter te dempen. Rond 2010 kwamen de eerste exemplaren op de markt en ze slaan aan. ‘Het loopt supercomfortabel,’ zei een loopmaatje van me. Zij traint sinds kort op schoenen met plateauzolen van het Franse merk Hoka One One. Met bijna 4,5 centimeter schuim onder de hak en 3,5 centimeter onder voorvoet is ze nu bijna even lang als ik. Krijgt ze er ook minder blessures van? 

Onderzoeksresultaten naar het blessurerisico beginnen nog maar net binnen te druppelen. Fysiotherapeut Christine Pollard van de Oregon State University is iemand die zich erin verdiept. Twee jaar terug deed ze een studie met vijftien vrouwelijke recreanten die twee testsessies van vijf kilometer op de loopband liepen. Zowel voor en na de 5K liepen de vrouwen over een korte runway met krachtplaat, om hun loopstijl door te lichten in 3D. De eerste sessie liepen ze op Hoka’s, een week later liepen ze op neutrale schoenen van New Balance, of andersom.

Wat bleek? De vrouwen kwamen op Hoka’s harder neer dan op neutrale schoenen droegen, zowel voor als na de 5K-testloop. Precies wat je niét verwacht als je landt op luchtkussens. In dat harde landen zien deskundigen een gevaar voor je schenen, in de vorm van stressfracturen (vermoeidheidsbreukjes). 

Misschien is het gewoon even wennen en ga je na een tijdje wel degelijk zachter landen op MAX-schoenen, dacht Pollard. Ze herhaalde haar studie, met dit keer zes weken tussen de voor- en nameting. Haar verwachting kwam niet uit. Na zes weken trainen liepen de deelnemers (allemaal haklanders) nog steeds hetzelfde op de Hoka’s als in het begin: met een kracht op het been die groter was dan op neutrale schoenen.

‘We vermoeden dat de grote hoeveelheid dempend materiaal in de middenzool ertoe leidt dat hardlopers meer op de schoen vertrouwen dan op hun eigen interne structuren (zoals spieren en gewrichten) om de krachten te verzwakken’, lichtte Pollard toe in een persbericht. 

Zoals meestal in de wetenschap vindt niet iedereen hetzelfde. Andere onderzoeksgroepen rapporteren juist dat het krachtenspel op de benen gelijk blijft als lopers overstappen van neutrale naar maximalistische schoenen.

Tja, wat is het nou? En waar hoop je op? Als een dikke dempende zool niks verandert aan jouw manier van bewegen, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om te switchen bij een blessure. Morrelt een schoen wel met je biomechanica? Dan is het de vraag of je blessurerisico ervan omhoog of omlaag gaat. Ingewikkeld allemaal.

Veel experts denken dat bij maximalistische schoenen dezelfde vlieger opgaat als bij minimalistische: niet minder blessures dan op neutrale schoenen, maar een ander type blessure. ‘Waarschijnlijk brengen we het aantal blessures niet naar beneden met verschillende typen schoenen, we kiezen alleen andere blessures,’ zoals de Amerikaanse hoogleraar in de fysiotherapie Richard Willy in 2019 zei tegen Runner’s World, als reactie op de studies van Pollard.

Overweeg je om plateauzolen een kans te geven? Vergeet dan niet dat ze zwaarder zijn. Een paar weegt al snel een halve kilo. Loop je normaal op een paar schoenen dat driehonderd gram weegt, dan voelt het gewicht misschien als een blok aan je been.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar lichtgewicht schoenen met een bescheiden laag dempend materiaal en een zool die onder de hak een klein beetje hoger is dan onder de voorvoet (kleine heel drop). Iets meer richting het minimalistische dus, al moet ik erbij zeggen dat ik dikke zolen nog nooit heb uitgeprobeerd. 

Waar loop jij het liefst op? Neutrale schoenen met een gewone middenzool? Of heb je toch liever een centimetertje meer of minder dempend materiaal onder je voeten? Laat het me weten.

Afbeelding: Flickr.com via Wonderlane, CC BY 2.0

Delen

blessuresSchoenen
Mariska van Sprundel
Mijn naam is Mariska van Sprundel. Ik ben wetenschapsjournalist met een achtergrond in de biomedische wetenschap. In 2018 verscheen mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen en eind 2020 verschijnt Missie marathon. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ik loop zelf ook weleens een rondje, of twee.
Hardlopen op megadikke zolen: minder blessures?

vorige

Lopen op asfalt of in het bos – maakt het wat uit voor blessures?
Hardlopen op megadikke zolen: minder blessures?

volgende

Fabels en feiten over foamrollen

Reageer Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties
  • djaktief
    augustus 14, 2020

    Superinteressant. Ben helaas geblesseerd aan heup en knie, gerelateerd aan een val vorig jaar, dus niet schoenbepaald. Vroeger liep ik altijd op de zachte Ascics Nimbus maar de laatste jaren om Mizuno ultimate wave en wave rider waar een hardere plaat in zit. Ik zak er minder op weg. Ik gebruik mijn schoenen altijd helemaal op en vaak langer dan de 1000 km die ervoor staat, maar dan wel op de kortere stukjes. Voor een marathon gebruik ik natuurlijk geen oude schoenen.

    Beantwoorden
    • Mariska
      augustus 14, 2020

      Ik ken dat: ik loop mijn schoenen ook op tot de gaten erin vallen. Ik vind het zo onduurzaam (en duur) om om de haverklap nieuwe schoenen te kopen…sterkte met je blessure. Hopelijk zit er alweer wat beweging in.

      Beantwoorden
      • djaktief
        augustus 14, 2020

        Dankjewel. Vandaag geen beweging maar met de knie omhoog met drukverband om vocht eruit te krijgen.

        Beantwoorden

Mariska van Sprundel

photo

Welkom op mijn pagina Rationele Renner. Voor hardlopers met een onstilbare honger naar loopverhalen. Vaak wetenschappelijk. Altijd informatief en inspirerend.

Meer over dit blog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Volg me op Instagram

YESS!! Vanochtend liep ik een 2000 meter testloop op de baan en het ging lekker! 12 seconden sneller dan de vorige keer 👊.
Diep gaan met hardlopen, hoe doe je dat? Je weet wel, duizelig en half kotsend over de finish komen 🤢.
Je wekelijkse afstand nooit met meer dan 10% verhogen: het is een veelgehoorde regel in de hardloopwereld. Is dat een goeie aanpak?
Zal je net zien: is het deze week stralend weer, heeft de trainer een herstelweekje ingelast en de trainingen ingekort 🤷‍♀️. #firstworldproblems
14 km door de Katwijkse duinen met @lianne_stevens op een stralende zondag ☀️. Feestje! 🎉
Waarom word je langzamer als je ouder wordt? 👵

Volg me op Twitter

Mijn tweets

Tags

adaptatie Afweersysteem barefoot running belasting blessures bmi boeken cognitie compressiekousen conditie corona CrossFit drinken duurlopen evolutie genen gezondheid hardlooprace hartslag hersenen herstel HIIT horloge Interval kou krachttraining leeftijd loopeconomie loopstijl marathon mentaliteit mitochondriën prestatie prestaties Schoenen shin splints snelheid spieren technologie training ultramarathon VO2-max Voeding wedstrijd zevenheuvelenloop
  • Boeken
  • Over mij
  • Contact
  • Privacybeleid
Copyrights © 2018 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.