• Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact
Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

  • Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact

Eerst hardlopen dan krachttraining, niet andersom

Door Mariska van Sprundel Posted on december 10, 2020januari 29, 2021 0 reacties 2 min leestijd 53 views

Zo, dat is even wennen! Temperaturen van net boven nul en mistflarden die een druppeltjesnor op je bovenlip achterlaten. Brrr….In dit winterweer voelen de benen stijver dan normaal. Warmdraaien duurt langer. Een goede warming-up is nu des te belangrijker voor je een hoger tempo aanslingert.

Woensdagavond deed ik een korte duurloop. Het was koud, donker en mistig. Ik liep op een tempo van 5:55 per kilometer, maar het voelde eerder als 5:15. De reden dat mijn benen voelden als bezemstelen zat toch in iets anders: een fikse sessie bodypump aan het begin van de dag. Niet ideaal. Hoe combineer je krachttraining en hardlopen nou het beste?

In ieder geval niet door jezelf af te beulen met gewichten om vervolgens je hardloopschoenen aan te trekken. Als je spieren vermoeid zijn door een eerdere krachttraining dan giert de kwaliteit van je duurtraining achteruit. TopSport Topics schreef er onlangs een stuk over, naar aanleiding van een wetenschappelijk review in het vakblad Sports Medicine. 

Als duursporter kan je baat hebben bij krachttraining; met sterkere spieren kost hardlopen je minder energie. Het nadeel is dat je van zware krachttraining vermoeide spieren krijgt die de dag erna nog steeds niet fris zijn. Dat ervaar ik ook nadat ik met twintig kilo in m’n nek minutenlang heb staan squatten: de dag erna voelt traplopen als een bescheiden bergbeklimming.

Door vermoeidheid worden je spieren minder goed aangestuurd door je zenuwstelsel. Je verbruikt meer energie tijdens het lopen, en door de spierpijn loop je niet de gewenste tempo’s. Zo sloop je vakkundig de kwaliteit uit je looptraining. 

Wil je kracht en duur combineren op één dag? Dan is het advies om eerst te lopen en daarna – minstens een halve dag later – de sportschool in te duiken. Niet andersom. De onderzoekers van dat review adviseren zelfs om na een pittige krachtsessie drie dagen te wachten voor je zware intervals of een lange duurloop gaat doen. Zwemmen of fietsen in de tussentijd is een betere keuze. 

Ik deed het dus verkeerd. Maar ja, soms heb je minder controle over je planning dan je zou willen. In het covid-tijdperk waarin de sportscholen op halve capaciteit draaien is het vechten om een plek in de bodypumples. Ik wist een plek te bemachtigen op een dag waarop er ook een duurloopje gepland stond. Tja…

‘s Ochtends beukte ik er wat werkstress uit met gewichten, eind van de middag liep ik een relaxte ronde door park Voorveldse Polder. Langzamer dan bedoeld, maar daardoor niet minder fijn. Of die looptraining met vermoeide benen iets heeft toegevoegd aan mijn progressie als hardloper? Misschien niet, maar kwaliteit zit hem niet altijd en alleen in scherpe tempo’s. Genieten van je trainingen is net zo goed kwaliteit. 

Credit afbeelding: Flickr.com, via FaceMePLS, CC BY 2.0

Delen

duurlopenkrachttrainingspieren
Mariska van Sprundel
Mijn naam is Mariska van Sprundel. Ik ben wetenschapsjournalist met een achtergrond in de biomedische wetenschap. In 2018 verscheen mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen en eind 2020 verschijnt Missie marathon. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ik loop zelf ook weleens een rondje, of twee.
Eerst hardlopen dan krachttraining, niet andersom

vorige

Hoe yoga hardlopers kan helpen
Eerst hardlopen dan krachttraining, niet andersom

volgende

Een winterse tip om blessures te voorkomen

Reageer Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nog geen reacties.

Mariska van Sprundel

photo

Welkom op mijn pagina Rationele Renner. Voor hardlopers met een onstilbare honger naar loopverhalen. Vaak wetenschappelijk. Altijd informatief en inspirerend.

Meer over dit blog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Volg me op Instagram

Je wekelijkse afstand nooit met meer dan 10% verhogen: het is een veelgehoorde regel in de hardloopwereld. Is dat een goeie aanpak?
Zal je net zien: is het deze week stralend weer, heeft de trainer een herstelweekje ingelast en de trainingen ingekort 🤷‍♀️. #firstworldproblems
14 km door de Katwijkse duinen met @lianne_stevens op een stralende zondag ☀️. Feestje! 🎉
Waarom word je langzamer als je ouder wordt? 👵
Deze week 62 kilometers door de sneeuw gemaakt 🏃‍♀️. Viel me alles mee! Maar nu mag het weer gaan dooien 🌄😇. Wat jullie?
Ploegen! Vooral dat windje doet het hem hè? 🥶

Volg me op Twitter

Mijn tweets

Tags

adaptatie Afweersysteem barefoot running belasting blessures bmi boeken cognitie compressiekousen conditie corona CrossFit drinken duurlopen evolutie genen gezondheid hardlooprace hartslag hersenen herstel HIIT horloge Interval kou krachttraining leeftijd loopeconomie loopstijl marathon mentaliteit mitochondriën prestatie prestaties Schoenen shin splints snelheid spieren technologie training ultramarathon VO2-max Voeding wedstrijd zevenheuvelenloop
  • Boeken
  • Over mij
  • Contact
  • Privacybeleid
Copyrights © 2018 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.