Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Een hardloopprof met een eigen kijk op loopblessures

In december bezocht ik hoogleraar aan Harvard Medical School Irene Davis. Eindelijk! Eerder deed ik al drie pogingen om haar te spreken, maar toen is ze me steeds ontglipt. Davis is een interessante gesprekspartner als je geïnteresseerd bent in de wetenschap achter hardlopen. Ze doet onderzoek naar de biomechanica van hardlopers en is fysiotherapeut bij het door haar opgerichte Spaulding National Running Center in Cambridge. En oh ja, en ze rent zelf op blote voeten. Of als het koud is op een soort dunne balletschoentjes die ze tijdens ons gesprek tevoorschijn trok van onder haar bureau.

De hardloopprof heeft het niet zo op schoenen. Tenminste niet op moderne schoenen met dikke, verende zolen. Schoenen zijn oorspronkelijk ontworpen om de voetzolen te beschermen tegen de ondergrond. En dat is volgens haar alles wat ze moeten doen: onze voeten zijn slim genoeg om zelfstandig te bewegen, zolang je de voetspieren maar goed onderhoudt.  

De hardloopprof heeft het niet zo op schoenen. Tenminste niet op moderne schoenen met dikke, verende zolen.

De Amerikaanse onderzoeker doet al 25 jaar onderzoek naar blessures, en ze heeft het idee dat we de oorzaken aan het insluiten zijn. We hebben in haar werkkamer ruim een uur zitten praten over de studies die haar kijk op blessures ondersteunen. Daarna kreeg ik nog een rondleiding door het bewegingslab, waar Davis al honderden hardlopers op de loopband heeft laten hollen voor onderzoek. Ik heb er zelfs nog een miniconsult uit weten te slepen, over mijn knieën die een beetje naar binnen vallen bij het rennen. Ik dacht dat het bij mijn bouw hoorde, maar kennelijk kan je die stand wel wat verbeteren. 

Nieuwsgierig geworden naar de jongste bevindingen uit het bewegingslab van Davis? Het interview met deze bevlogen, hardlopende wetenschapper staat binnenkort in Runner’s World!

(En is daarna uiteraard te lezen op RationeleRenner.nl)

Credit afbeelding: Flickr.com, Morgan via CC BY 2.0

2

No Comments Yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.