• Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact
Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

  • Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact

Darmklachten tijdens het lopen? Probeer dit eens

Door Mariska van Sprundel Posted on januari 14, 2021januari 29, 2021 0 reacties 2 min leestijd 57 views

Wie weet ken je het verhaal van topatleet Paula Radcliffe wel, of van onze eigen Nederlandse marathonloper Cor Vriend. Beide atleten kregen tijdens een marathon zo’n overweldigende last van hun darmen dat ze niet anders konden dan zichzelf ontlasten. Radcliffe zat naast het parcours op haar hurken, Vriend gebruikte zijn hand om al rennend zijn drol weg te gooien. Helden! Ze deden wat ze moesten doen om in de race te blijven.

Veel hardlopers weten hoe het is om krom te liggen van de buikpijn, speurend naar een bosje. Ik heb het drie keer meegemaakt en was gelukkig drie keer op tijd bij een toilet om dat bosje te ontlopen. Hoe ga je darmklachten tegen?

Gisteren volgde ik een webinar van sportdiëtist Brenda Frunt van de Voedingsacademie. Zij zoomde in op de werking van onze darmen en de miljarden bacteriën die daar leven. Je energie kun je maar één keer uitgeven, begon ze haar verhaal. Als je lang of intensief hardloopt, dan heeft je spijsvertering even niet de hoogste prioriteit. De spieren moeten genoeg bloed krijgen om te blijven draaien, dat gaat voor. Doe je niks aan.

Wat je wél kunt doen, is je darmen een beetje helpen. Met voeding. “Bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je darmwand licht ontstoken raakt, wat de kans op een tocht naar de bosjes groter maakt”, legde Brenda uit. Alcohol is er zo eentje, en suiker.

Ze noemde nog een aantal voedingsstoffen die de darmwand kunnen irriteren, waar de één beter tegen kan dan de ander. Saponines bijvoorbeeld, de zeepachtige stoffen die peulvruchten bedekken en een schuimlaag vormen als je ze kookt. Niet iedereen heeft er last van, maar als je vaak darmklachten hebt? Kapotkoken die hap en het schuim eraf halen.

Dan heb je ook nog gluten (een groep eiwitten in o.a. tarwe) en lactose (een suiker in melkproducten) die darmproblemen bij sommige mensen kunnen verergeren.

Brenda’s tip? Kijk eerst eens naar je ontlasting. Poep je één tot drie keer per dag een sigaar, dan functioneert die darmwand prima. Heb je vaak diarree of ga je weinig naar het toilet, dan hebben je darmen wat hulp nodig. “Test bijvoorbeeld of een maand zonder zuivel iets verandert aan je ontlasting.”

O ja, en eet altijd volop groente. Liefst meer dan de aanbevolen 250 gram. Vergeet daarbij niet de wortels, bieten en andere groenten die een ronde vezelstructuur hebben als je ze doorsnijdt. Volop cellulose. Een vezel waar je gunstige darmbacteriën heel goed op gaan.

Credit afbeelding: Flickr.com via Andrew Gustar, CC BY-ND 2.0

Delen

darmfloradarmklachtenVoeding
Mariska van Sprundel
Mijn naam is Mariska van Sprundel. Ik ben wetenschapsjournalist met een achtergrond in de biomedische wetenschap. In 2018 verscheen mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen en eind 2020 verschijnt Missie marathon. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ik loop zelf ook weleens een rondje, of twee.
Darmklachten tijdens het lopen? Probeer dit eens

vorige

Doe als een topsporter: vorm routines
Darmklachten tijdens het lopen? Probeer dit eens

volgende

Is je knieën losmaken een goede oefening?

Reageer Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nog geen reacties.

Mariska van Sprundel

photo

Welkom op mijn pagina Rationele Renner. Voor hardlopers met een onstilbare honger naar loopverhalen. Vaak wetenschappelijk. Altijd informatief en inspirerend.

Meer over dit blog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Volg me op Instagram

Je wekelijkse afstand nooit met meer dan 10% verhogen: het is een veelgehoorde regel in de hardloopwereld. Is dat een goeie aanpak?
Zal je net zien: is het deze week stralend weer, heeft de trainer een herstelweekje ingelast en de trainingen ingekort 🤷‍♀️. #firstworldproblems
14 km door de Katwijkse duinen met @lianne_stevens op een stralende zondag ☀️. Feestje! 🎉
Waarom word je langzamer als je ouder wordt? 👵
Deze week 62 kilometers door de sneeuw gemaakt 🏃‍♀️. Viel me alles mee! Maar nu mag het weer gaan dooien 🌄😇. Wat jullie?
Ploegen! Vooral dat windje doet het hem hè? 🥶

Volg me op Twitter

Mijn tweets

Tags

adaptatie Afweersysteem barefoot running belasting blessures bmi boeken cognitie compressiekousen conditie corona CrossFit drinken duurlopen evolutie genen gezondheid hardlooprace hartslag hersenen herstel HIIT horloge Interval kou krachttraining leeftijd loopeconomie loopstijl marathon mentaliteit mitochondriën prestatie prestaties Schoenen shin splints snelheid spieren technologie training ultramarathon VO2-max Voeding wedstrijd zevenheuvelenloop
  • Boeken
  • Over mij
  • Contact
  • Privacybeleid
Copyrights © 2018 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.