• Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact
Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

  • Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact

CrossFitters opgelet: pak die rust

Door Mariska van Sprundel Posted on september 9, 2016 0 reacties 2 min leestijd 108 views

CrossFit is superhip. De nieuwste fitnessrage. Een gevarieerde, intensieve work-out waar  pull-ups, kettle bells en touwklimmen aan te pas komen. Een combinatie van cardiovasculaire en krachttraining. Het idee is dat je met zo’n gevarieerde training in kortere tijd fit wordt. En dat de resultaten zijn terug te zien in alle spieren van het lichaam.

Niet iedereen is overwegend enthousiast. Er zijn critici die deze manier van fitness controversieel vinden, omdat de nadruk ligt op de resultaten en niet op de techniek. Een training is er vaak op gericht verschillende oefeningen zo snel mogelijk achter elkaar uit te voeren zonder hersteltijd tussendoor. De seconden tikken door, snel, snel, snel. Niks mis mee je te laten afbeulen in de sportschool, maar deze aanpak klinkt vrij blessuregevoelig. Als opperhoofd blessures leek het mij wijs er bij uit de buurt te blijven.  

Braziliaanse onderzoekers die benieuwd waren naar de balans tussen training en herstel bij CrossFit publiceerden deze zomer een studie in Frontiers in Physiology. Er was al wat bekend over intensieve inspanning op opeenvolgende dagen: dat zou witte bloedcellen vernielen of beschadigen (witte bloedcellen zijn de werkpaarden van het afweersysteem).   

Intensieve inspanning op opeenvolgende dagen zou witte bloedcellen vernielen of beschadigen.

Wat ze deden: een groepje ervaren CrossFitters (negen mannen) mocht twee dagen achter elkaar losgaan op een programma met onder andere planken, roeien, burpees en opdrukken. Ze moesten de series oefeningen zo snel mogelijk doen, maar kregen hersteltijd tussen de oefeningen door. Voor en na de workout werd bloed afgenomen.

De resultaten waren niet bijzonder verrassend. De workouts brachten de hoeveelheid cytokines omlaag, eiwitten gemaakt door witte bloedcellen die ontstekingsremmend werken. Met andere woorden: de trainingen lijken het afweersysteem te onderdrukten. Wel verrassend was dat spierkracht niet te lijden had onder twee opeenvolgende trainingen.

Het advies van de onderzoekers voor CrossFitters ligt voor de hand. Niet meer dan twee dagen achter elkaar een intensieve sessie. Je wil het afweersysteem niet teveel verstoren. Nog beter is om na een heftige dag een minder intensieve workout in te plannen. Zeker wie pas ziek is geweest doet er goed aan die rust te pakken, het afweersysteem is dan sowieso nog niet de oude. Waar het allemaal op neerkomt is dat CrossFitters eigenlijk net als alle andere sporters zijn: mensen die rust nodig hebben na intensieve training. Duh. 

Bron:

Ramires A. Tibana e.a., Two Consecutive Days of Crossfit Training Affects Pro and Anti-inflammatory Cytokines and Osteoprotegerin without Impairments in Muscle Power. Front. Physiol., 28 June 2016. http://dx.doi.org/10.3389/fphys.2016.00260

Afbeelding: Flickr/CrossFit Fever Games via CC BY 2.0

Delen

AfweersysteemCrossFit
Mariska van Sprundel
Mijn naam is Mariska van Sprundel. Ik ben wetenschapsjournalist met een achtergrond in de biomedische wetenschap. In 2018 verscheen mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen en eind 2020 verschijnt Missie marathon. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ik loop zelf ook weleens een rondje, of twee.
CrossFitters opgelet: pak die rust

vorige

Hoeveel eiwit moet je eten na een gewichtige workout?
CrossFitters opgelet: pak die rust

volgende

Waarom is hardlopen in boslucht gezond?

Reageer Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nog geen reacties.

Mariska van Sprundel

photo

Welkom op mijn pagina Rationele Renner. Voor hardlopers met een onstilbare honger naar loopverhalen. Vaak wetenschappelijk. Altijd informatief en inspirerend.

Meer over dit blog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Volg me op Instagram

Wist je dat man of vrouw zijn voorspelt hoe goed je vetverbranding is als sporter?
Ik kan er nog steeds moeilijk aan wennen dat ik tegenwoordig zowaar een beetje belastbaar ben 😳.
Spring vibes!! 🌷 Vandaag had ik een anaerobe drempeltest en de uitslag was GOODDD! M'n omslagpunt ligt bij 15,7 km/u 😱. Ka-ching 💃.
17 km vandaag, en dat op een doordeweekse dag! 🤩
200 aanmeldingen voor m'n nieuwsbrief over (wetenschappelijke) hardloopweetjes! Wat leuk!! Benieuwd naar de persoon achter Rationele Renner? Hier zijn de facts:
Wat is Nederland toch mooi 🌳🌲💚. Vooral als je hardloper bent ☺️.

Volg me op Twitter

Mijn tweets

Tags

adaptatie Afweersysteem barefoot running belasting blessures bmi boeken cognitie compressiekousen conditie corona CrossFit drinken duurlopen evolutie genen gezondheid hartslag hersenen herstel HIIT horloge Interval kou krachttraining leeftijd loopeconomie loopstijl marathon mentaliteit mitochondriën motivatie prestatie prestaties Schoenen shin splints snelheid spieren technologie training ultramarathon VO2-max Voeding wedstrijd zevenheuvelenloop
  • Boeken
  • Over mij
  • Contact
  • Privacybeleid
Copyrights © 2018 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.