Begin juni 2018 verscheen mijn eerste boek! Het boek is te bestellen bij Bol.com, de webshop van Runner’s World of bij de uitgever Amsterdam University Press en ligt in de meeste boekhandels.

Ik ben overigens ook te boeken als superenthousiaste spreker over hardlopen en wat de wetenschap daarover te vertellen heeft. Geïnteresseerd? Stuur me een berichtje via het contactformulier.

Flaptekst

Is het nodig om extra koolhydraten te eten voor een hardloopwedstrijd? Slijt het kraakbeen in je knieën sneller door hardlopen? Gaat dagelijks joggen depressies te lijf? Kan je verslaafd raken aan sporten? Is de mens überhaupt gemaakt om lange afstanden te rennen?

De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoenen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie? Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen te ontrafelen. In Alles wat je wilt weten over hardlopen duikt Van Sprundel in de nieuwste ontwikkeling uit de sportwetenschap om de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam op te helderen. Haar persoonlijke zoektocht leidt langs internationale universiteiten, bewegingslabs, hardloopwinkels en DNA-tests. Gaandeweg worden populaire wijsheden bevestigd of ontkracht. Haar bevindingen leiden tot inzichten waar elke gevorderde loper of toekomstige beginner mee uit de voeten kan.

Mariska van Sprundel is wetenschapsjournalist en is afgestudeerd in de biologie en biomedische wetenschappen. Ze schrijft onder meer voor TrouwRunner’s World en NEMO Kennislink. Ze is hardlooptrainer bij atletiekvereniging Phoenix in Utrecht en ze houdt een blog bij over wetenschap en hardlopen op RationaleRenner.nl.

 

In de media

Lopers, laat je niets wijs maken: vijf ‘hardloopwijsheden’ onder de loep
– Interview in De Volkskrant

Dure schoenen helpen niet, bietensap wél: hardloopmythes doorgeprikt
– Video van De Volkskrant

Een zoektocht naar hoe je het best blessurevrij kunt hardlopen
– Recensie door NRC

Wat klopt er van al die hardloperswijsheden?
– Interview in Trouw

Eerst de Singelloop, dan de marathon
– Interview in het AD/Utrechts Nieuwsblad

Boek interview: Alles wat je wilt weten over hardlopen
– Interview op Allesoversport.nl

Hardloop fabels, mythes en (on)waarheden
– Artikel op Allesoversport.nl

Van rekken en strekken tot aangemeten schoenen: 5x feiten en fabels over hardlopen
– Artikel op LINDAnieuws

Alles wat je wilt weten over hardlopen
– Artikel in De IJsselbode

De geboorte van de langeafstandsloper
– Voorpublicatie op NEMO Kennislink

Alles wat je wilt weten over hardlopen
– Spreektijd op Radio538 tijdens Evers Staat op

Terug naar blote voeten
– Voorpublicatie in Runner’s World

DUB plukt wat rijpe boeken uit de boom van kennis en vermaak
– Boekenspecial op DUB

Kan je verslaafd raken aan hardlopen?

– Artikel op hardlopen.nl