• Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact
Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

Rationele Renner

Over alles wat hardlopers beweegt

  • Home
  • Boeken
    • Alles wat je wilt weten over hardlopen
    • Missie marathon
    • Running Smart
  • Over mij
  • Contact

Aangepast aan hardlopen

Door Mariska van Sprundel Posted on november 19, 2020januari 29, 2021 0 reacties 2 min leestijd 36 views

In het begin gniffelde ik om de breedgeschouderde jongens in strakke shirts die me, zonder hun torso te bewegen, voorbij liepen in het park. Of om de hockeymeiden die hun rondje liepen in sportrokjes met een koptelefoon op. De corona-uitbraak heeft een nieuwe stroom mensen aan het hardlopen gezet, dat is duidelijk. Zelfs mijn voetballende broertje belandde op Strava om zijn hardloopsessies te delen. 

Wat leuk om te zien dat hardlopen nóg populairder is geworden! En het mooie is: het merendeel van de nieuwelingen is van plan te blijven lopen na de coronacrisis. Vandaag een post over sterke weefsels opbouwen. Speciaal voor de newbies.

Je bent als beginner niet meteen uitgerust om veel kilometers te overbruggen. ‘We gaan ervan uit dat bij beginnende hardlopers de pees en spier binnen drie maanden zijn aangepast’, vertelde Benedicte Vanwanseele toen ik haar sprak voor mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen.

Aan de KU Leuven doet zij onderzoek naar weefsels van beginnende lopers tijdens een start-to-run-programma. Ze meet bijvoorbeeld of de achillespees dikker wordt en stijver, en of de botomvang en -dichtheid toenemen. Spieren blijken de snelste aanpassers. Bot heeft iets langer nodig om in vorm te komen.

Je conditie gaat een stuk sneller vooruit dan spieren, gewrichten en pezen zich kunnen aanpassen, legde Vanwanseele uit. Als beginnend hardloper ben je na drie maanden trainen niet zo goed aangepast aan hardlopen dat je je voor een halve marathon kan inschrijven. ‘Als iemand vanaf nul begint, gaan we ervan uit dat je na drie maanden een half uur continu kan lopen, zo’n vijf kilometer. Voor langere afstanden is meer adaptatie nodig.’ 

Nog iets om rekening mee te houden: sterke weefsels opbouwen duurt dubbel zo lang duurt als het afbouwen. ‘Als je drie maanden traint en dan stopt, zijn de pezen en spieren na anderhalve maand weer op het beginniveau.’ Heb je lange tijd vrij gehad van hardlopen en wil je weer beginnen? Geef je spieren en gewrichten dan rustig de tijd om weer te wennen aan de belasting.

Credit afbeelding: Flickr.com via Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Delen

adaptatiebelastingpezenspieren
Mariska van Sprundel
Mijn naam is Mariska van Sprundel. Ik ben wetenschapsjournalist met een achtergrond in de biomedische wetenschap. In 2018 verscheen mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen en eind 2020 verschijnt Missie marathon. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren. Ik loop zelf ook weleens een rondje, of twee.
Aangepast aan hardlopen

vorige

Sleutelen aan je loopstijl: de voors en tegens
Aangepast aan hardlopen

volgende

Je longen zijn nooit de beperkende factor

Reageer Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nog geen reacties.

Mariska van Sprundel

photo

Welkom op mijn pagina Rationele Renner. Voor hardlopers met een onstilbare honger naar loopverhalen. Vaak wetenschappelijk. Altijd informatief en inspirerend.

Meer over dit blog

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Volg me op Instagram

Je wekelijkse afstand nooit met meer dan 10% verhogen: het is een veelgehoorde regel in de hardloopwereld. Is dat een goeie aanpak?
Zal je net zien: is het deze week stralend weer, heeft de trainer een herstelweekje ingelast en de trainingen ingekort 🤷‍♀️. #firstworldproblems
14 km door de Katwijkse duinen met @lianne_stevens op een stralende zondag ☀️. Feestje! 🎉
Waarom word je langzamer als je ouder wordt? 👵
Deze week 62 kilometers door de sneeuw gemaakt 🏃‍♀️. Viel me alles mee! Maar nu mag het weer gaan dooien 🌄😇. Wat jullie?
Ploegen! Vooral dat windje doet het hem hè? 🥶

Volg me op Twitter

Mijn tweets

Tags

adaptatie Afweersysteem barefoot running belasting blessures bmi boeken cognitie compressiekousen conditie corona CrossFit drinken duurlopen evolutie genen gezondheid hardlooprace hartslag hersenen herstel HIIT horloge Interval kou krachttraining leeftijd loopeconomie loopstijl marathon mentaliteit mitochondriën prestatie prestaties Schoenen shin splints snelheid spieren technologie training ultramarathon VO2-max Voeding wedstrijd zevenheuvelenloop
  • Boeken
  • Over mij
  • Contact
  • Privacybeleid
Copyrights © 2018 BUZZBLOGPRO. All Rights Reserved.